ASMR - Autonomous Sensory Meridian Response

I korta drag så innebär ASMR att hjärnan med hjälp av olika ljud, röster och läten kan frambringa en fysisk känsla av avslappning. Man känner sig "masserad" av ljudet och så infinner sig en avslappnad känsla i huvudet som fortplantar sig i resten av kroppen. Det finns olika ljud som kan trigga igång detta men det varierar från person till person och det kan ta tid att hitta rätt ljud och träna upp sin förmåga. Dessutom tenderar ett ljud att förlora sin trigger om man använder sig av den för ofta.

Jag har förmågan att frambringa ASMR och har haft det sedan jag var fyra år. Upptäckte det av en slump när jag skulle gå och lägga mig en kväll och lyssnade på kassettband där berättarrösten (jag triggas främst av röster) gav mig en känsla av avslappning som jag sedan övade på att få tillbaks år efter år. Fick veta att forskning om ASMR existerar och kunde härleda det som skrivits i ämnet till mina egna upplevelser och känna igen andras beskrivningar av det. Man kan söka på youtube efter videor där det spelas upp ljud som är populära triggers för folk. Personligen är det inte många av de ljuden som jag uppfattar som avslappnande, vissa av dem ger mig till och med obehagskänslor, men det är fantastiskt att se hur olika människor kan uppfatta ljud och hur olika våra hjärnor kanaliserar dessa.

Här är den engelska förklaringen av ASMR kopierat från wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Autonomous_sensory_meridian_response
Verklighet | | Kommentera
Upp